Cercar en aquest blog

dimecres, 15 de desembre del 2010

Resum: Reforestem els nostres torrents

Diumenge passat aproximadament unes 100 persones vam gaudir al parc de la miranda d’un matí en família en un entorn natural ideal per fer les nostres activitats.  
 Foto d'un Pit roig (Erithacus rubecula)

Torrent del Verder
A primera hora, només arribar els anelladors havien capturat a les xarxes un parell de pit rojos, ens van explicar a tots els assistents en que consisteix l’anellament científic i les característiques principals de les aus capturades, durant tot el matí van anellar diferents espècies.

A les 9:30, va començar l’excursió d’observació d’ocells, mamífers i plantes. Vam començar caminant i pujant per un sender estret per la llera del torrent del Verder, a la part més baixa del torrent vam poder veure pollancres, castanyers, àlbers, salzes, avellaners..., alguns ja estaven des de fa molts anys i altres són el fruit de l’actuació que l’ajuntament ha dut a terme al parc i a la llera del torrent. La trobada més curiosa va ser que en un espai reduït de terreny, vam poder observar tres tipus de falgueres, (Falzia negra, Herba pigotera, Falguera aquilina), aquestes plantes són de les més antigues de la terra..
  
Tot seguit, vam trobar les alzines típiques de la zona i alguns pins. Al terra vam veure uns forats latrina de toixons, també rastres de porcs senglars, en quan als ocells només vam observar alguna merla, una tórtora turca, un gaig, tallarols i el txic txic metàl•lic del pit roig que ens va acompanyar juntament amb la remor dels salts d’aigua del torrent durant tota l’excursió.
Menjadores construides amb material reciclat
Després de l'excursió, pares i fills van gaudir construint caixes niu per mallerengues i punxant amb un fill ferro els cacauets de les menjadores. També es va fer una plantada simbòlica d’arbres de ribera.
Plantada popular d'arbres

Taller de Caixes niu
L’activitat va finalitzar amb l’alliberament d’un Esparver recuperat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Catalunya (Torre Ferrusa) després d’un accident contra un vidre d’un edifici. El pica pica va ser la cloenda on tothom va dir la seva.   
Alliberament d'un Esparver (Accipiter nisus) procedent del centre de recuperació de fauna (Torre Ferrussa)

Cliqueu a sobre  per veure un vídeo resum que VOTV va fer de l'activitat.
Espècies observades.



Vídeo de l'alliberament de l'Esparver


Fotografies per: Abul Fazil i Virginia Cavet
Vídeo de l'alliberament de l'Esparver per Virginia Calvet
Text: Albert Blàzquez