Cercar en aquest blog

diumenge, 28 de juny del 2015

SEGUINT UNA TRADICIÓ CATALANA AMB MÉS DE MIL ANYS D’ANTIGUITAT


Ratafia Casolana a Can Lluís

Segons la  Viquipèdia:   “La ratafia catalana és feta d'aiguardent  adobat amb un tros de pell de llimona, quatre o cinc clavells, una nou moscada, una pell de nou verda partida a tallets i un bocí de canyella d'Holanda, a què alguns afegeixen un brot de menta i de marialluïsa, etc. Tot això es posa uns quants dies a sol i serena, habitualment quaranta. Molta gent la fa amb una cinquantena d'herbes a més de les esmentades abans.” 
Doncs bé. A Can Lluís, a Lliça d’Amunt, van elaborar la ratafia casolana amb crema d’anís i una dotzena més d’herbes a part de les cinc bàsiques esmentades en l’article de la Viquipèdia. L’activitat va tenir lloc la setmana passada en un talleret de ratafia organitzat pel GOT. Hi van assistir una vintena de persones.
Tot a punt per a l'acció (Cliqueu per ampliar les fotos)
Per ensenyar com fer-ho correctament hi havia l’experta local i membre del GOT, Núria Muntades. L'activitat del taller va ser precedida per una sortida als boscos i camps propers per tal de recollir les herbes remeieres i les fruites no disponibles a les herboristeries del barri, com la melissa, nous verdes, i l’espígol.
En plena marxa
Tradicionalment la ratafia es fa pels voltants de Sant Joan, perquè diuen que és quan les herbes estan en el seu millor moment, i es pot consumir a partir de Nadal.--Abul Fazil
 
Això sí, la ratafia més bona és la teva.
La Nostra Recepta


Crema d’anís de 24° en un pot de vidre
Tarongina (melissa)
Menta (borda i pebrera)
Marialluïsa
Camamilla
Nous verdes
Pela de taronja
Pela de llimona
Canyella
Claus
Anís estrellat
Espígol
Nou moscada
Regalèssia
Fonoll
Farigola
Romaní

                                                               Conèixer les herbes.
Posem la crema d’anís en una garrafa de vidre de broc molt ample,  i l’omplim amb les fruites, les herbes i les espècies triades. Ho deixarem a sol i serena quaranta dies. Després es cola amb molta paciència i es deixa que reposi  un parell de mesos més
Les pells pelades, ja a punt.
  Punts claus

  • No amarguejar-ho:
De nou moscada, un pessíc i prou.
De romaní, només una punteta.
De farigola, molt poqueta, que amargaria molt.
Vigilar de no passar-se amb els claus.
  • La tarongina (la melissa) és la base del bon gust de la ratafia, segons la Núria.