Cercar en aquest blog

dilluns, 1 de juny del 2015

CAIXES NIU AL BARRI LLEDONER



   En un món una miqueta desconegut


Albert Gascon (d’ esquena a la càmera), membre de GOT, explica i mostra als nens del Barri Lledoner com construir caixes niu. Al fons veiem l’Escola Lledoner. Foto: Abul Fazil
Al voltant d'una dotzena de nens de Barri Lledoner la setmana passada van suar de valent en una activitat una mica fora del comú - la construcció de caixes niu que després van ser penjades a uns quants arbres del barri.


Nens del Barri Lledoner donant els tocs finals a les seves caixes, amb una mica d'ajuda dels pares.
Foto: Abul Fazil

Per als nens va ser el començament d'una aventura en el món desconegut de les aus i els seus hàbitats.
La primera part d’aquesta aventura, que no els va allunyar massa del seu barri, va ser aprendre el concepte bàsic de “caixa niu”. El primer que van descobrir va ser que una caixa niu és tot el contrari d'una gàbia d'ocells. Una gàbia d'aus és com una presó. És condemnar l’ocell a cadena perpètua, mentre que una caixa niu és una llar pels ocells --una casa sana i segura on s’hi poden fer el niu, pondre-hi els ous, i cuidar-hi a les seves cries fins que siguin prou fortes per poder volar.

Una vegada entès el concepte de caixa niu, van començar a construir-ne unes quantes amb materials proporcionats per GOT. Les caixes niu del GOT venen en forma de plaques de fusta predissenyades i tallades a punt per muntar. Aquesta era la segona fase. No va ser una tasca difícil, encara que una mica sorollosa, amb el repicar dels martells animant l'escena.
Hi havia dos models de caixes niu: un amb petits forats rodons, i un altre amb obertures rectangulars. Les caixes de forat rodó eren per a mallerengues, pardals, pardals xarrecs, pica-soques, cotxafumades, i mastegatatxes. Les caixes amb entrades rectangulars eren per a pit-rojos, cueretes i papamosques grisos.



Albert Gascon del GOT penja una caixa niu en un cirerer a l’hort de l'Escola Lledoner fent servir un pal telescòpic.
 Foto: Abul Fazil
Un cop fetes les caixes niu va arribar la tercera fase de l'aventura – triar els arbres on penjar-les. Una va anar a parar a dalt d’un cirerer a l'hort de l’Escola Lledoner. Les altres les van penjar en uns oms dins de "L'hort del Lledoner" situat en un solar públic de 3.000 M2 entre l'Escola Lledoner i el riu Congost, en una àrea urbana no desenvolupada.
Aquestes caixes niu seran revisades i supervisades regularment per membres de GOT i voluntaris del barri. 
- Abul Fazil


Lluís Gascon (aguantant el pal telescòpic), president del GOT,  mostra com es penja una caixa niu en un om.
Foto: Abul Fazil
    Pit-roig - Foto: Assumpta Bosch                           Mallerenga blava - Foto: Assumpta Bosch