Cercar en aquest blog

divendres, 11 de desembre del 2009

La Bassa del Pardaler: l'inici del projecte

És sorprenent descobrir la varietat d'animals, sobretot d'ocells, que hi ha al nostre voltant. Prop del nucli urbà, a Lliçà d'Amunt, hi ha la coneguda i discreta bassa del Pardaler. Es tracta d'una antiga sorrera que actualment es fa servir com a bassa de regadiu i que es troba situada enmig dels camps i prop del Tenes, en un indret tranquil i ideal per a l'amagatall i cria de moltes aus.

És en aquest lloc on s'hi ha desenvolupat un especial biòtop semblant al dels aiguamolls del país. Això fa que sigui un bon lloc per a la observació d'espècies poc comunes a la zona o difícils de veure com ara diferents varietats d'ànecs i ciconiformes com són el bernat pescaire, el martinet de nit i el martinet blanc alhora que també és un lloc idíl·lic per a la fotografia d'aus.
.
Des del GOT, ja fa temps que s'ha estat intentant de llogar aquest espai per tal d'adequar-lo, netejar-lo i aconseguir tenir un lloc on les aus puguin fer-hi una vida tranquila i on els aficionats a l'ornitologia poguem anar-hi a passar estones observar-les i a disfrutar de la natura.
.
Els propietaris, membres de la família Tintó Sala, després de moltes negociacions amb membres de la nostra entitat de natura, finalment ens han deixat la bassa del Pardaler per tal que en fem un ús dedicat exclusivament a donar a conèixer les característiques naturals d'aquest entorn, conservar-lo i mantenir-lo.
.
L'objectiu que ens marquem els membres del GOT sobre aquesta bassa és, a curt termini, doble: per una banda, volem preservar la seva riquesa natural i millorar les condicions de vida dels animals que s'hi estan i, per l'altra, volem tenir un lloc on poder anar a fer observacions d'aus per tal de portar un registre de les espècies que hi viuen o que hi fan estades curtes quan migren.

Més a llarg plaç, els objectius que tenim són els d'oferir la possibilitat d'ensenyar i d'acostar aquest medi als centres educatius oferint una proposta didàctica sobre natura i treballant amb els infants in sittu, així com també participar o iniciar algun projecte de caire científic com el d'introduir alguna espècie o fer un seguiment de caixes niu.

Val a dir també però que, ara mateix, la Bassa del Pardaler és un espai deixat, gens cuidat i amb escombraries i materials de construcció abandonats a la seva llera que poden suposar un perill per tota la quantitat d'animals que fan vida en aquest ecosistema. Caldrà doncs esforços i treball per part de moltes persones i entitats per tal de tirar endavant tot aquest projecte que ara tot just s'inicia però que esperem que arribi ben lluny.



Des del GOT, volem agrair la confiança que han tingut la família Tintó Sala amb el nostre grup de natura i que ens permet iniciar aquest projecte a la Bassa del Pardaler que a tots i totes ens fa molta il·lusió, tot i sabent que ens espera un temps indefinit de treball i dedicació per tal d'aconseguir un indret en perfectes condicions naturals, net i ben arranjat.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Moltes felicitats:
Se que ha sido un trabajo largo y duro conseguirlo, pero se que el GOT como entidad, y cada una de las personas que lo forman, hareis un buen trabajo, UN GRAN trabajo, animo.
Ferran Pascual (Barcelona)

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Ferran, estem molt contents i amb ganes de començar a treballar.

Lluís

Anònim ha dit...

Enhorabona Lluís, ara toca treballar-ho i disfrutar-ho,ànims i endavant.
Carles Furquet.

MG ha dit...

Para mi este "lago" siempre a sido un lugar curioso. Inicialmente como subproducto de la arenera que la originó y posteriormente, como zona de entrenamiento para los aficionados al trial o como campo de tiro al plato. Supongo que cada momento tuvo el uso que era más adecuado, por ello me parece una gran idea el uso que plantea el GOT para esta nueva época de redescubrimiento de la naturaleza.
Gracias por pensar.
Màrius

Anònim ha dit...

Moltes gràcies, Màrius.
Aquesta bassa significa coses diferents,per a molta gent. Hem de respectar els interesos humans i els de la fauna. No serà fàcil mantenir aquest equilibri.
Un bon repte, que tenim al davant.

Lluís