Cercar en aquest blog

dilluns, 19 de novembre del 2007

Les Mallarengues

A la Vall del Tenes trobem gran varietat d'espècies d'aus. Un dels grups més curiosos és el de les mallarengues. Es tracta d'uns ocells menuts, simpàtics i nerviosos que destaquen pels seus colors blaus i grocs. Les mallarengues la formen una família d’ocells de mida petita que poblen tot tipus de boscos, sobretot en llocs on hi ha arbres vells. Aquests són els seus preferits per instal·lar-hi el niu, als forats i buits que formen la seva escorça. Tot i tenir una dieta bàsicament insectívora, la forma i anatomia del bec de les mallerengues la fa ser diferent de les altres especies d’ocells que s’alimenten bàsicament d’insectes. D'aquesta manera també poden alimentar-se de baies, fruits i altres aliments. Són ocells que freqüenten bastant les menjadores.

Les tres mallarengues que poden ser observades al nostre entorn són: la mallarenga carbonera ( Parus major ), la mallarenga blava ( Parus caeuruleus ) i la mallarenga cuallarga ( Aegithalos caudatus ).
.

Dibuix d'una Mallarenga blava (esquerra) i Mallarenga carbonera (dreta) fets per l'Enric Vilageliu Arnella, un noi d'onze anys que els va fer quan en tenia nou i que és veí de Santa Eulàlia de Ronçana