El passat diumenge 4 d'octubre es va celebrar, a Santa Eulàlia de Ronçana, el Dia Mundial dels Ocells. Per segon any consecutiu, el GOT vàrem triar el parc de Can Font per a celebrar-lo. Durant el matí, es van dur a terme diverses activitats relacionades amb l'ornitologia així com diferents tallers.
A les 9h, es va iniciar un itinerari d'observació d'aus pels voltants del riu Tenes conduit per tres guies de natura que van ser els encarregats d'anar explicant als assistents totes les aus que anaven veient. A aquesta mateixa hora també va començar la sessió d'anellament a càrrec del grup Parus. Durant tot el matí, més d'una cinquantena d'ocells van quedar atrapats a la xarxa que hi havia plantada al nivell del riu. Aquests ocells van ser anellats i registrats. Després, els membres del grup Parus eren els encarregats d'explicar a tots els assistents algunes característiques i costums de cada espècie anellada. Finalment les aus es tornaven a alliberar. Cal destacar la captura i anellament del Reietó. Aquest és, juntament amb el Bruel, l'ocell més petit de l'avifauna catalana, que va fer despertar molta expectació entre el públic assistent. A part d'aquest, també es van anellar ocells com ara el tallarol cap-negre, el tallarol de casquet, el pit roig, a mallarenga cua-llarga, el blauet i la garça.
A les 11h van començar els tallers de natura organitzats i dirigits per membres del GOT i del grup d'observació, estudi i de defensa de natura Meles Meles. Es van oferir quatre tallers: un de dibuix d'ocells, un de menjadores, un de caixes-niu i un d'explicació dels diferents tipus de caixes niu que hi ha segons l'espècie d'au que es vol que l'ocupi. Els tallers que van tenir més èxit de participació van ser el de les menjadores i el de construcció de caixes niu. El material per als tallers va ser proporcionat pel GOT i pel grup Meles Meles. D'aquesta manera els assistents podien construir-se una menjadora i una caixa niu per casa seva. Membres de tots dos grups eren els encarregats d'explicar els llocs idonis per a col·locar les menjadores perquè ja puguin ser utilitzades aquest hivern i, en el cas de les caixes niu, de cara a penjar-les perquè puguin ser ocupades aquesta primavera que ve.
Com l'any passat, vàrem contar també amb la presència i col·laboració del Centre de Recuperació d'animals salvatges de Torreferrussa. Finalment hi va haver l'alliberament de dues aus rapinyaires que havien estat rehabilitades en aquest centre i que diumenge ja es trobaven en plenes condicions per ser retornades al seu hàbitat natural. Davant l'atenta mirada de grans i petits, es van deixar anar un xoriguer i un aligot.
Per concloure la jornada, cap a la una del migdia, hi va haver un pica-pica per a tots els assistents. La celebració del Dia Mundial dels Ocells va reunir a més de tres centes persones entre adults, joves i infants que van participar a totes les activitats que hi havia preparades.
Des del GOT hem fet una valoració molt positiva del que va ser la 2a edició del Dia Mundial dels Ocells i volem agraïr la col·laboració i suport que va donar l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana, el CEIP Ronçana i el CEIP La Sagrera, el Consorci del Besòs i els grups de natura DRAG i Meles Meles. Sense l'ajuda i el suport de totes aquestes entitats i institucions no hauria estat possible gaudir d'un matí de natura com el que vàrem tenir. Volem donar les gràcies també a en Joan Manel Riera, a en Roger i a l'Anna per la seva col·laboració com a guies de natura als itineraris d'observació que hi va haver a primera hora del matí. Moltes gràcies a tothom.
Fotografia: Guillem Barrera, Aleix Barrera i Pau Boixader
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada