Cercar en aquest blog

dimarts, 13 d’agost del 2013

Trobada Inesperada al Cim del Matagalls

                     
MAI SE SAP qui o què et trobaràs quan vas a la muntanya. Pels muntanyencs de cap de setmanes Míriam Burballa i Paco Garcia, era una cosa bastant inesperada quan van pujar el Matagalls al dissabte passat, 10 d’agost – van venir literalment cara a cara amb un falcó sagrat.
Com explicava la Míriam:  “El varem trobar a dalt al cim quan eren aproximadament les 12h del migdia. Mitja horeta més tard més o menys quan varem començar a baixar pel GR 5 el varem tornar a trobar i li varem fer les fotos.  Ens hi varem poder acostar molt, ja ho veuràs a les fotos. Portava a la pota esquerra una corretja marró com de cuir trencada i a la part del darrere una antena,com una mena de dispositiu de localització.”

En Lluís Gascon, del GOT, ens comenta: “Aquest falcó sagrat no és un rapinyaire salvatge doncs la foto ens permet apreciar la presència d’una corretja a la pota, i segons la Míriam duia una antena. Es tracta d'un animal ensinistrat per un falconer. Està acostumat a la presència humana i per això és tan mans. L'antena que duu és perquè el seu propietari el pugui localitzar amb un transmissor, encara que a vegades volen més lluny del radi de localització i  el falconer en perd el control. “

La falconeria és una tècnica de caça que consisteix en criar i ensinistrar un falcó per capturar preses en vol. A Catalunya  es necessita un permís i només es poden utilitzar espècies nascudes amb captivitat, amb un control molt rigorós, perquè els falcons com totes les aus  rapinyaires autòctones, estan protegits. Alguns ornitòlegs estan en contra d'aquesta pràctica, ja que creuen que perjudica certes espècies salvatges.
El Matagalls és una muntanya de 1.698 metres del Massís del Montseny que es troba entre els municipis del Brull i Viladrau a Osona, i el del Montseny al Vallès Oriental.

  • Falcó sacre o Falcó sagrat, Falco cherrug, Saker falcon, Halcón sacre, Sakerfalke, Faucon sacre.                                                                                                                                       -- Abul Fazil